Sammanfattning av artikeln
Kunskapspartner firar 25 år i år och därmed blickar grundaren Carl-Henric Nilsson, tillsammans med vd Givi Kokaia in i företagets backspegel. De beskriver utmaningar som Kunskapspartner har genomgått, från finanskris och samhällsförändringar, till företagets framtida riktning och vilka förändringar som har präglat företaget längst vägen.
I år fyller Kunskapspartner 25 år och vi bestämde oss för att skriva en artikel som reflekterar över vår kunskapsresa. Vi blickar tillbaka i tiden till de allra första projekten och lyfter de senaste åren där en hel del förändringar varit i fokus.
Kunskapspartner i backspegeln
Carl-Henric Nilsson, grundare av Kunskapspartner, sparkade igång verksamheten 1998 med en hypotes om att testa akademiska teorier inom teknologi och management i praktiken. Carl-Henric bedömer att tesen håller än idag och anser att teorierna fortfarande är väl tillämpbara “Med tanke på omvärldens ständiga utveckling och förändring, finns det alltid ett behov att skapa tydliga ramar och strukturer”.
Det första uppdraget var ett strategiprojekt för ett åkeri, då vid namn DÅAB AB (Dahlqvists Åkeri AB). Hela ledningsgruppen fick då möjlighet att arbeta sig igenom åtta olika strategiteorier och applicerade dem i verksamheten. Efter den strategiska kartläggningen, stakade de ut potentiella framtidsscenarier och gav företaget en gedigen förståelse för deras nuläge, vad de skulle utföra framåt, och hur de skulle arbeta tillsammans.
Utvecklingen de första åren
Kunskapspartner har alltid huserat i det entreprenöriella hjärtat i Ideon Science Park i Lund och i byggnaderna Gamma, Alfa och numera Beta – i ordningsföljd. Antalet anställda har varierat i relation till omvärlden, dels konjunkturen och dels kompetensbehov bland kundföretag. Det var även så Kunskapspartner formades de första åren, mycket tack vare efterfrågan i de projekt som företaget fick in. Ett av dessa var ett långvarigt projekt åt uppdragsgivaren SWIF (Svenska Wellpappföreningen) som handlade om livsmedelshantering och logistik. Under denna tid var Kunskapspartner runt 15 anställda med både seniora konsulter och studenter från Carl-Henrics masterprogram Technology Management. När frågan om vad som ligger till grund för att Kunskapspartner varit verksamma i 25 år ställs, svarar Carl-Henric glatt att “Kunskapspartner har alltid varit anpassningsbara i relation till kunder och omvärldsfaktorer”.
Några utmanande år
Trots bolagets snabba framgång under de första åren har det inte alltid varit enkelt. Under den så kallade finanskrisen 2008-2010 var det en omvärld som inte erbjöd allt för stora möjligheter. Många företag befann sig på osäkert vatten och därmed var Kunskapspartners traditionella tjänster något mindre eftertraktade. Det ledde till färre antalet anställda med en verkligenhet och utmaning som ofta förekommer som entreprenör för ett mindre bolag.
Digitalisering i fokus
Över tid har den föränderliga dynamiken inneburit att arbetssätt och interna strategier har förändrats. Ett konkret exempel blev satsningen på digitalisering. I takt med omvärlden var det många kunder som efterfrågade utvecklingsprojekt inom digitalisering, utan att själva veta så mycket om vad det faktiskt innebar. Under 2016 inleddes ett samarbete med Digital Scorecard från Dublin och ganska kort därefter så tog nya projekt och arbetsformer vid. Vi började leverera en hel del projekt för statliga verksamheter, såsom Tillväxtverket, Region Skåne, och Almi, och idag har vi mycket goda samarbeten.
Kunskapspartners röda tråd
Grunden för Kunskapspartner, som Carl-Henric och dåvarande team arbetade fram, var den röda tråden mellan strategi, processer och ledarskap. Det är dessa tre områden som Carl-Henric har specialiserat sig inom, och således ämnen som Kunskapspartner alltid har jobbat med. Carl-Henrics ambition har alltid varit att hitta det enkla sättet att förklara komplexa saker – att omvandla omfattande utmaningar till att bli enkla och hanterbara. Verksamhetens röda tråd byggs därmed upp av att vi erbjuder kunder en tydlig strategi, struktur och styrning. Sedan försöker vi alltid leva som vi lär oss, och arbeta på precis samma sätt internt inom företaget.
Omställning och nya satsningar
I början av 2020 såg många fram emot ett år med stora förhoppningar och ambitioner. Ett nytt decennium och många nya möjligheter framför oss. Sedan kom covid som ett brev på posten och det fanns bara ett ord på allas läppar: omställning. På Kunskapspartner fick vi ställa om snabbt. Majoriteten av våra uppdrag fick bokas om, och några fick vi leverera digitalt. Med facit i hand kom vi ut ur pandemin på ett positivt sätt, och hade det inte varit för några speciella kunder och samarbetspartners så hade det varit svårt.
“Alla våra insatser sen årsskiftet har bäddat för de möjligheter som ligger framför oss”
Sedan Januari 2021 gick Givi Kokaia in som vd och delägare på Kunskapspartner och på väldigt kort tid har Kunskapspartner genomgått flertal förändringar som påverkat verksamheten på olika plan. Förutsättningarna var tydliga, och det var att vi behövde tänka nytt och tänka annorlunda för att hittat tillbaka till ett bra arbetsflow efter covid. För Givis del har det inneburit ett större ägandeskap kring utvecklingsfrågor och framförallt ett nytt driv. Han förklarar “Det känns extra kul att få ta ett extra kliv in i bolaget tillsammans med Carl-Henric och att vi gör ett par extra satsningar tillsammans ”
Företagskulturen avgörande för vår framgång
I vår Strategiska Agenda har vi synliggjort våra kärnvärden tidigt och det bygger på det enkla konceptet att vi vill skapa tydlighet i hur vi förhåller oss till varandra och vilka spelregler vi vill ha på arbetsplatsen. Givi tillägger att “Vi vill skapa en miljö där alla som arbetar på KP, oavsett vilken utsträckning, har möjlighet att bidra till företagets utveckling. Det är bara då som vi verkligen utvecklas individuellt och som team.” På väldigt kort tid kan vi alla intyga att samtliga kollegor har växt i sina roller. Allt handlar bara om att ge varandra möjligheten till utveckling, och att man är redo och villig att ta chansen.
En satsning på projektledare direkt från akademin
En större förändring som inleddes under 2022, var satsningen på projektledare direkt från universitetet. Enligt Givi har denna förändring varit väsentlig för företagets senaste framgångar. Kunskapspartner har alltid haft en koppling till akademin genom Carl-Henric, som undervisar vid Lunds Universitet, Givi, som är involverad i olika entreprenörskapsprogram, och genom företagets studentmedarbetare. Givi berättar vidare att rekrytering direkt från universitetet är något som andra företag aktivt borde arbeta med
– Våra nya kollegor har kommit in med ett hunger och driv som jag är imponerad av. De bidrar även till nya perspektiv, vilket har varit en styrka för oss i våra interna och externa projekt, svarar Givi.
Många företag pratar om kompetensbrist och att det är svårt med rekrytering. Men Givis övertygelse är att kandidaterna finns där ute och att de är hungriga. Han fortsätter “Företag måste våga satsa ungt, våga skapa möjligheter för personer som har alla förutsättningar för att kunna ta stora kliv och skapa värde för bolagen.”
Nulägesanalyser och workshops
Ytterligare en förändring är paketeringen av företagets tjänster och produkter. Vi har märkt att fler företag gärna arbetar med utvecklingsfrågor på egen hand och att de ofta besitter de interna resurserna för detta. Däremot behöver de enklare medel för att komma igång. Då har vi bland annat satsat på att erbjuda nulägesanalyser, såsom omvärldsbevakning, kund- och marknadsanalyser, samt kartläggning av verksamheters konkurrenter. Detta har visat sig vara en mycket positiv satsning för oss eftersom många företag och uppstartsbolag uppskattar det externa och objektiva perspektivet inför deras strategiska satsningar.
Slutligen har vi även förtydligat våra workshops som ett led i att synliggöra användbara strategiska verktyg och modeller. Med 25 år bakom oss har vi några dynamiska och praktiska ramverk som passar kick-on eller uppstartsträffar. Då ska det vara enkelt, praktiskt och lustfyllt – allt för att skapa engagemang och en god känsla i teamet.
Styrelsearbete och bolagsstyrning
Den sista och kanske största förändringen handlar mer om digitalisering med fokus på styrelsearbete och bolagsstyrning. I linje med vår digitala satsning för några år sedan har vi även sett att styrelsearbetet börjar bli mer modernt och alltmer digitalt. Genom Region Skånes satsningar på digitalisering och internationalisering har vi kunnat kartlägga och förstå oss på det digitala ekosystemet för bolagsstyrning och återuppta arbetet med ett digitalt verktyg som vi arbetat med i många år – Attitudes@work. Vi har kunnat finslipa produkten som nu är ett nytt digitalt verktyg: Governance@work. Produkten går ut på att erbjuda digitala och strategiska utvärderingar av styrelsearbete.
Givi förklarar att coronapandemin bevisade att vd och ledningsgrupper behöver ett tydligare och bättre stöd från sin styrelse vid kriser och förändringsprocesser. Därmed har samarbetet mellan ägare, styrelse, vd och ledningsgrupp blivit allt viktigare. Bolagsstyrning är mer aktuellt än någonsin idag – framförallt fokus på hur vi ska kunna effektivisera arbetet och ta bättre och snabbare beslut. Både för att arbeta mer strategiskt, men också för att skapa samsyn mellan de olika parterna.
– Vi vill hjälpa till att effektivisera styrelsearbetet utifrån ett strategiskt perspektiv. Både hur allt ifrån formalia, arbetsrutiner, kompetens och ekonomin fungerar i styrelsearbetet, men också de mer kritiska frågorna som man också behöver ta upp, och ifall vi har samsyn i arbetet, förklarar Givi.
Vad innebär dessa förändringar för Kunskapspartners framtid?
Tydlighet, transparens och enkelhet kommer vara i fokus när vi rör oss framåt. De förändringar som vi genomgår bygger på att vi vill göra det enkelt för våra kunder och samarbetspartners, och framförallt nuvarande och framtida medarbetare att utveckla kompetens och kunskap inom strategiska utvecklingsfrågor.
Samtidigt kan det finnas en del utmaningar att ställa om arbetsprocesserna. Corona har varit en avgörande faktor för de förändringsprocesser som har påverkat Kunskapspartner. Tidigare har vi alltid velat vara med våra kunder i alla steg, från start till slut. Nu satsar vi mer på att underlätta för företag att med egna resurser kunna arbeta med större strategiska satsningar på egen hand.
– Vi tror att företag vill kunna utföra strategiska förändringar på egen hand. Vår uppgift handlar om att underlätta processen och bidra med insatser där det behövs. Saknar man däremot kompetens och behöver hjälp, då finns vi så klart alltid till hands, säger Givi.
Fullt fokus på teamet och samarbeten
När räkenskapsåret nu avslutas och vi kan titta tillbaka i backspegeln på dessa förändringar, behöver vi även blicka framåt. Med de interna förändringarna är det dags att satsa på implementering och genomförande på ett systematiskt sätt. Detta gör vi genom att fokusera på teamet och fler partnerskap med andra aktörers företagsfrämjande aktörer.
Vårt team på Kunskapspartner har haft stor betydelse för hur vi har tagit oss igenom alla förändringar. Alla som arbetar här är öppna för förändringar och vi är väldigt agila. Och det är en viktig faktor, jobbar du här måste du vara bekväm med förändring och vara adaptiv. Vi är ett litet team, vilket kräver att vi måste vara agila för att kunna drivas framåt. Givi förklarar ”Jag vill att alla våra teammedlemmar ska få möjlighet att växa inom företaget. Att de ska få rätt förutsättningar och möjlighet att utvecklas, så att de kan skapa värde för sig själva, för teamet och för våra kunder.”
Partnerskap beskriver Givi som väsentligt för Kunskapspartner och något som verkligen märktes under coronaperioden. Under 2023 ser han fram emot att bygga fler starka samarbeten med företagsfrämjande aktörer för att kunna supporta fler små till medelstora bolag inom strategisk utveckling, och därmed generera nya affärsmöjligheter för varandra. På samma sätt är kärnan för Kunskapspartner att dela med sig av just kunskap. Därmed blir partnerskap en naturlig förlängd arm av bolaget för att hjälpa andra företag och organisationer.
– Jag tror att vi har något annorlunda. Vi erbjuder strategisk affärsutveckling på ett lättsamt, strukturerat och professionellt sätt. Vår vision är att rusta för framgång, både för våra kunder, partners och vår egna verksamhet. Med de förändringar vi har genomgått så är jag övertygad om att vi kommer att göra just det, avslutar Givi.