Givi Kokaia väljer laget före jaget

För Givi Kokaia har bakgrunden som fotbollsspelare påverkat hans sätt att arbeta med människor. Som konsult på Kunskapspartner använder han sig av lärdomarna från idrotten för att skapa goda företagskulturer.

En gång lagspelare. Alltid lagspelare. Åtminstone om du frågar Kunskapspartners konsult Givi Kokaia. För honom, som spelat fotboll sen barnsben, blev termer som teamanda och gruppdynamik viktiga på träningarna under collegeåren i Florida.

– Lagsport har alltid varit en stor del av mitt liv. När jag kom till USA slussades jag först in i ett fotbollslag med 20 grabbar där alla hade olika bakgrunder och nationaliteter. Då gällde det att snabbt hitta sin plats i teamet, säger han.

Involverar alla

Givi märkte hur lagets dynamik förändrades när nya spelare tillkom och andra lämnade. Under sitt tredje studieår tilldelades han rollen som lagkapten.

– Som länk mellan spelare och tränarstab handlade det istället om att hitta sitt sätt att forma laget på. Jag la stor vikt vid att involvera alla i teamet och insåg att de positiva effekterna blev betydligt större när jag fick hela laget att gå åt samma håll, säger han.

Samma tankemönster kan appliceras i yrkeslivet menar Givi.

– Ju mer vi involverar våra medarbetare, desto bättre kommer verksamheten att fungera. Kanske inte direkt, men definitivt på sikt. Genom att bygga en företagskultur där alla känner sig delaktiga ökar den produktiva förmågan.

Ju mer vi involverar våra medarbetare, desto bättre kommer verksamheten att fungera. Genom att bygga en företagskultur där alla känner sig delaktiga ökar den produktiva förmågan.

Det är inte bara känslan av delaktighet som skapar starka team. Också teamets sammansättning är av betydelse, enligt Givi. Faktum är att han haft stor inverkan på utformandet av Kunskapspartners teamuppsättning.

Om det inte vore för Givi hade Kunskapspartners team – förutom flera kompetenta konsulter – antagligen inte bestått av en jurist, en expert på digitala kulturer och en journalist. Att tänka utanför boxen och testa nya vägar är alltså inget han räds.

– Tidigare bestod vårt team i princip enbart av konsulter. Nu är vi ett gäng där alla har olika kompetensområden och bakgrunder. Det gör att vi kompletterar varandra och att respektive person kan ägna sig åt det den är bäst på.

Leder kundprojekt

Själv fungerar han lite som spindeln i nätet. Givi kom in i verksamheten sommaren 2014 och har sedan dess drivit en rad olika projekt – såväl internt som externt.

– Min roll har vuxit fram under årens gång. I dag leder jag ett flertal inspirerande kundprojekt med fokus på strategiutveckling, digitala strategier och förändring. Samtidigt driver jag våra interna digitala initiativ. Att hitta nya möjligheter för oss inom företaget och för våra samarbetspartners ser jag som otroligt utvecklande, säger han.

Givi vill alltid framåt och lägger stort engagemang i allt han gör. Han är strukturerad, analytisk och mycket handlingskraftig. Samtidig är han mån om att skapa delaktighet och få människor runt omkring sig att må bra.

– Jag vill att alla ska känna att de är med och bidrar. Det är mycket roligare att nå framgång tillsammans med andra än på egen hand. Den filosofin försöker jag även sprida till våra kunder.

Vill du komma i kontakt med Givi? Klicka på knappen så ser vi till att ni kommer i kontakt!