Ljuset kommer från Lund…

Midsomamrblommor

…och sommarhälsningen från Kunskapspartner.

Midsommar är en av årets höjdpunkter, icke minst för att det är ljust stora delar av dygnet. I Lund går solen upp 04.22 och ned 21.56 vilket gör att solen är uppe 73% av dygnet.

Ljus har alltid varit viktigt för allt levande, utan ljus inget liv. Det har därför varit en viktig tidpunkt på året för många samhällen före vårt. T ex Inkariket, soldyrkarna från 1200-talet. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna, även de från 1200-talet. Där skrivs det om Olav Tryggvason att, ”Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli.” (Mickelsdagen 29 sept).

På Kunskapspartner tror vi också att det är lättare att genomföra förändringar om vi har stöd från alla som påverkas. Det blir såväl roligare som bättre och snabbare då.

Vi önskar oss alla en ljus och härlig midsommar och sommar så hörs vi till hösten, före Mickaeli.

PS. Till helgen (22-23 juni) inträffar en s k ”supermåne”, alltså när jorden, månen och solen alla är i en linje, med månen i sin närmaste position till jorden. Om vädret tillåter kan vi i Skåne få se en mycket vacker måne. Läs mer här (http://earthsky.org/tonight/is-biggest-and-closest-full-moon-on-june-23-2013-a-supermoon).