Midsommar

Midsommar på fjärran ort – Glad Midsommar

Våra traditioner av dans kring midsommarstången, stövelkastning och nypotatis har skänkt stor glädje och gemenskap för svenska folket under midsommar i många år. Men hur roar man sig på fjärran ort under samma högtid? Vi undersökte frågan.

Midsommar i Österrike

Nere i Österrike pyntar man delar av den bergiga terrängen med eldljus som väcker landskapet till liv. Traditionen härstammar från medeltiden då detta var ett sätt för invånarna att dyrka och tacka för jordens gåvor.

Midsommar i Grekland

I Grekland kallas midsommarhögtiden för Klidonas, ett forngrekiskt ord som betyder omen eller järtecken. Utöver att dansa omkring och hoppa över brinnande eld är det även populärt med spådomsceremonier. Ogifta män och kvinnor får lämna ett personligt föremål i en vattenkruka som sedan förseglas och lämnas ute i stjärnljuset. Natten därpå fiskas föremålen upp och publiken får tillsammans förutspå personens framtid. Därefter får varje deltagare slänga ner sitt föremål i krukan igen, samtidigt som ceremonimästaren reflekterar månljuset mot vattenytan med en spegel där ansiktet på deras framtida maka eller make blottar sig.

Midsommar i Bulgarien

I Bulgarien är midsommarfirandet en mystisk tradition som omfattar häxor, magiska örter och älvor. En av traditionerna är att plocka 77 olika örter från skogen och väva ihop dessa till en krans, låter detta bekant? Enligt en legend ska det finnas en sällsynt ört bland dessa 77 örter som har potentialen att läka allt lidande i världen.

Så om du vill krydda till midsommarfirandet med mer än senapssill och små grodorna varför inte ge dig iväg på en jakt efter sällsynta örter eller kanske en visit till den Österrikiska fjällen?

Glad midsommar önskar vi på Kunskapspartner

För mer information om :

https://theculturetrip.com/europe/bulgaria/articles/enyovden-bulgarias-mystical-midsummers-day/
https://www.cretanbeaches.com/en/religious-customs/greek-midsummer-klidonas
https://theculturetrip.com/europe/articles/top-10-summer-solstice-traditions-from-around-the-world/
https://www.tyrol.com/things-to-do/culture/tradition/summer-solstice-fires