Kuriosa om midsommar - Glad midsommar

En midsommarhälsning 2018

Mattias Axelsson beskriver sig själv som gymnasielärare, bloggare och podcastfenomen. Sedan tio år tillbaka har han fördjupat sig i högtider och skrivit över 400 olika texter i sin blogg Högtider. Under hans senaste medverkan i en podcast som heter ”allt du velat veta”, diskuterar han just högtider och midsommar som vi tyckte passade bra som en härlig midsommarhälsning!

Varför firar vi midsommaren egentligen?

Midsommar är den dag då vi firar att det är sommar och att det är årets kortaste natt. I norr är ljusets innebörd väsentlig och troligen är det en av de största anledningarna till att vi firar midsommar. Ingen vet riktigt hur midsommar firades historiskt men några forskare är ganska säkra på är att den firades omkring denna tid. Detta på grund av att det inte fanns mycket arbete att utföra kopplat till jordbruket. Många människor var troligen befriade från resten av årets hårda arbete och därför passade det bra med en fest.

Midsommarstångens betydelse

Varför vi har en midsommarstång är något som länge diskuterats och många har förknippat stången med fruktbarheten (fallossymbol). Detta stämmer inte riktigt enligt Axelsson. Midsommarstången är nämligen en modernare symbol i historisk kontext. Den har upptäcktes omkring 1400–1500 talet men bara på enskilda platser. Midsommarstången fick inget större genomslag i början, men i Dalarna fick stången symbolstatus tidigt. Formen var inte självklar utan den har funnits och finns i många olika varianter – så är fortfarande fallet i Dalarna där olika byar har olika form på sina midsommarstänger.

Fler traditioner från Dalarna

Det visar sig att många av de traditioner vi har när vi firar midsommar, härstammar just från Dalarna. När svenskarna förälskade sig i nationalromantiken under 1800-talet tittade man på traditioner som fanns i Dalarna som sedan fick genomslagskraft i resten av landet.

Frågan om hur sillen kom in i midsommarfirandet eller skillnaden mellan strömming och sill, sparar vi till nästa år =)

Med denna lilla kuriosa om midsommar vill vi alla på Kunskapspartner önskar er en riktigt fin midsommar!

Hälsningar från Kunskapspartner