Sammanfattning av artikeln
Denna artikel diskuterar konceptet av ‘Performance with purpose’ inom företagsstyrning, som går ut på att mäta ett företags framgång, inte bara utifrån dess finansiella prestanda utan också dess positiva inverkan på samhället och miljön. Artikeln betonar behovet för företag att överväga långsiktig hållbarhet i deras affärspraxis och introducerar begreppet CSR (Corporate Social Responsibility) och ESG (Environment, Social, Governance) som ramar för att integrera hållbarhet i en organisations strategi. Artikeln betonar också styrelsens roll i att bygga förtroende bland intressenter och säkerställa att företagets åtgärder återspeglar värderingarna i samhället.
Performance with purpose fokuserar på idén att ett företags framgång ska mätas utifrån både dess finansiella prestanda samt positiva inverkan på samhället och miljön med betoning på det ansvar som företag bär. De åtgärder som ett företag vidtar kan ge stora effekter, därför är performance with purpose en viktig affärspraxis för långsiktig hållbarhet.
Vad är performance with purpose?
Performance with purpose introducerades år 2006 av den tidigare VD:n för PepsiCo, Indra Nooyi. Konceptet härstammar från det faktum att framtidens kapitalism har förändrats och nu möts av motstånd i samhället. Nooyi såg ett behov av att marknadsledare behövde arbeta mot en mer hållbar värld. Med sitt arbete har Nooyi blivit känd för att förändra såväl företagsbeteende som kultur.
Hållbarhet har definierats av FN 1987 som ”att tillgodose dagens behov utan att äventyra förmågan för framtida generationer att tillgodose sina egna behov”. Konsumenterna ställer idag nya krav och sätter press på marknaden. Mentaliteten kring företags miljömässiga och sociala påverkan har drastiskt förändrats. Konsumenter håller företag ansvariga för deras hållbarhetsarbete, vilket bland annat har visat sig genom sociala rörelser, aktivism och cancel culture de senaste åren.
Vad Nooyi introducerade med Performance with purpose är en helhetsåtgärd som beaktar alla intressenter, inte enbart aktieägare, för att bidra till en bättre värld. Performance with purpose är idén att företag ska fokuseras på att tjäna pengar på ett sätt som inte skadar samhället. Det ger alltså värde för både konsumenter och företaget.
Det Nooyi började göra för PepsiCo var att ta ett helhetsgrepp om hållbarhet, till exempel genom att titta på hur de kan göra sina produkter mer hälsosamma, minska sina CO2 utsläpp, utvärdera jämställdheten inom organisationen, och samarbeta med hjälporganisationer.
Genom att fokusera på det som gynnar samtliga intressenter insåg Nooyi att det även gynnade aktieägarna på lång sikt.
Grundläggande för Performance with purpose
Performance with purpose kommer inte enbart från nya konsumentkrav; lagstiftning är en faktor för hur företag tvingas driva sin verksamhet. Skatter, globala standarder för hållbarhetsrapportering och kravet på öppenhet är alla påverkande element. Ytterligare faktorer är också CSR och ESG som kommer att förklaras närmare.
Vad är CSR?
CSR står för Corporate Social Responsibility och är en intern managementmodell. CSR är något som konsumenter ofta kräver och som många företag idag tvingas att fokusera på. CSR bygger på att företag ska vara ansvarstagande, samtidigt som det genererar varumärkesvärde. CSR genomförs och implementeras genom att arbeta aktivt med företagskultur, värderingar och varumärkeshantering. Huvudfokus är att tillgodose intressenternas behov och krav. Det kan användas för att göra gott, men också för att vilseleda genom exempel som green-, pink- och woke-washing.
En ledstjärna som arbetar med CSR-fokus är företaget Patagonia. Företaget genomsyras av viljan att göra gott och ge tillbaka till samhället. De lovar bland annat sin vinst till välgörenhet och organisationer som kämpar mot klimatförändringarna. Starbucks är ett annat företag som genom att byta ut sina sugrör av plast till papper också arbetar med CSR.
Vad är ESG?
ESG står för Environment, Social and Governance. Precis som CSR handlar ESG om hållbarhet, med fokus på det externa perspektivet. ESG är den konkreta och praktiska planen för att genomföra hållbarhetsarbete. ESG kvantifierar det befintliga ansvarstagandet i mätbara variabler. Det är ett ramverk som ska kunna integreras i en organisations strategi för att beakta behoven och skapa värde för samtliga intressenter. Dessutom kan ESG-rapportering användas av investerare för att bedöma hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter innan de går in i olika företag. Dagens aktieägare vill inte enbart veta hur mycket de tjänar på sina investeringar – de vill också veta hur förtjänsten tjänas in.
Introducera Performance with purpose i verksamhetens kultur
Det är styrelsens och ledningens roll att staka ut riktningen och bygga upp förtroende bland ägare, anställda, kunder, investerare, och leverantörer. Och hur görs det? Det sägs att ‘Kultur äter strategi till frukost’ – företagskulturen har den största inverkan på organisationer och hur deras verksamhet ser ut. Det innebär att bolagsledningen måste sätta tonen för en kultur där målmedveten praxis kan utvecklas och där arbetet med CSR och ESG återspeglas. Genom att införliva ett arbetssätt som ‘Performance with purpose’, med inslag av CSR och ESG, bekräftar styrelsen sin övertygelse om att företagets bästa intressen tillgodoses.
En startpunkt för att uppnå Performance with purpose är att styrelsen och ledningen utvärderar verksamhetens nuvarande arbete. Det finns flera olika sätt att gå tillväga, antingen genom en nulägesanalys, eller en utvärdering av bolagsledningen. Det kan dels bidra till att få en bättre förståelse av omvärlden, eller bidra med en gedigen insikt kring det interna arbetet som genomförs. Syftet är att få kontroll över verksamhetens behov, utvärdera vad som fungerar bra idag, och identifiera förbättringsområden.
Vad kan en nulägesanalys bidra med?
En nulägesanalys bör ses som ett verktyg som hjälper er att förstå vad som kan påverka ett resultat. Nulägesanalyser är viktiga för att beräkna och bedöma prioriteringar i er verksamhet för att kunna göra goda strategiska val för er verksamhets framtid. Resultaten av analysen sammanställs till en tydlig helhetsbild som företaget kan använda för framtida strategiska beslut. Det finns flera olika typer av nulägesanalyser; exempelvis kan en konkurrentanalys minimera eventuella risker från konkurrenter, medan en en marknadsanalys kan identifiera möjligheter och alternativa utvecklingsarbeten.
En nulägesanalys bidrar med såväl övergripande som djuplodande insikter om ert företags nuläge. Analysen ger en gedigen kartläggning som utgångspunkt för att arbeta med performance with purpose.
Vad kan en utvärdering av styrelse och ledningsgrupp bidra med?
Det finns flera fördelar med att genomföra utvärderingar av styrelsen och ledningens arbete. Utvärderingarna kan till exempel bidra till att säkerställa att bolagsledningen består av personer med rätt kompetens och expertis för att övervaka företagets verksamhet. En styrelse som består av fel personer kommer att misslyckas med att enas om ett syfte.Utvärderingar kan också bidra till att identifiera eventuella behov kring det strategiska arbetet, eller säkerställa att vi är på rätt väg vad gäller verksamhetens hållbarhetsfokus.
Genom att regelbundet granska och bedöma styrelsens prestationer kan ett företag identifiera områden som kan förbättras och sätta upp mål för framtiden. Allt detta kommer att leda till att styrelsen landar i ett gemensamt syfte, vilket lyfter dess egna, och företagets, prestationer.
Hur kan vi hjälpa till?
För att ni ska ta de första stegen mot ‘Performance with purpose’ inom er bolagsledning kan det vara en bra start att fundera på hur ni kan få bättre koll på ert nuläge – antingen genom en nulägesanalys, eller en digital utvärdering av bolagsledningen. Läs mer om våra nulägesanalyser här, eller våra styrelse- och ledningsgrupps utvärderingar här. Har du fler frågor eller funderingar och vill komma i kontakt med oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig.

Kunskapspartner – ett konsult- och forskningsföretag i Lund