Kunskapspartner_hönan_eller_ägget

Vad kom först – hönan eller ägget?

Vad kom egentligen först – hönan eller ägget? Den frågan tänkte vi reda ut inför stundande helg. Vet du inte redan svaret? Läs artikeln och briljera med ny kunskap i påsk.

För att förstå om hönan eller ägget kom först får vi ta det från från början. Dinosaurier lade sina ägg långt innan det fanns hönor, så deras ägg kom alltså allra först. Men, frågan gällde ju specifikt hönsägg – kom hönan före hönsägget? För att svara på det förflyttar vi oss bakåt i tiden, till pre-hönsisk tid.

Innan det fanns hönor fanns det pre-hönor eller för-hönor. Dessa hönor la så kallade för-hön-ägg. De pickade säkert mat och var någorlunda lika de hönor som vi känner till idag, även om där också fanns skillnader. Frågan är alltså: När gick det från för-hönor och för-hön-ägg till höna respektive hönsägg?

Jo, evolution består av små genetiska variationer och det måste vara en av de små variationerna som definierar övergången. Evolutionära genetiska variationer uppstår alltid på fosterstadiet när en ny individ skapas.

I det här fallet skapas en kyckling som värpts av en för-höna och kycklingen med den lilla genetiska variationen växer själv upp till världens första höna. Denna höna värper därefter ett ägg – världens första hönsägg och vi har svaret på frågan. Hönan kom före ägget.

När du nu äter dina ägg i helgen kommer du kanske tänka på det här. Varför inte testa en kamrat eller familjemedlem om de vet hur det ligger till? Kan de svaret, pratar du troligen med en av Kunskapspartners kunder, vänner eller samarbetspartners. Vet de inte vad som kom först, kanske det kan bli en av Kunskapspartners framtida kunder, vänner eller samarbetsparter? Oavsett har du bidragit med ny kunskap.

Med detta inlägg vill vi önska er en riktigt fin påsk!