Vår förmåga att skapa gemensamma visioner är unik

Därför kan människor i stora grupper samarbeta med varandra

Människans förmåga att organisera sig i större grupper och skapa gemensamma visioner är unik. Vi kan få konstellationer på över 150 personer att samarbeta – något som skulle slutat i slagsmål för vår närmsta släkting orangutangen.

Enligt Yuval Noah Harari kan människans organisatoriska förmåga förklaras i de abstrakta modeller vi skapat för oss själva. Med exempel­vis religion och politik har vi funnit en gemenskap som får oss att dra åt samma håll.

Vår arts dominerande position beror alltså inte på biologiska egenskaper eller tekniska genombrott, utan på vår förmåga att få stora grupper att samarbeta. Ganska häftigt va?

Så hittar ditt företag det som definierar er

I boken Sapiens använder Yuval Noah Harari det världs­omfattande företaget Peugeot som ett exempel. Han förklarar att det som definierar Peugeot varken är dess anställda, märket, maskinerna eller ens själva bilarna. Det som defini­erar företaget är den gemensamma idén om vad Peugeot är – nämligen en fordonstillverkare.

Ett företag med en stark identitet skapar gemenskap bland sina anställda. Det leder i sin tur till ökat engagemang och förbättrade resultat. Ett första steg i att definiera ett företags identitet är att förstå de attityder och synsätt som finns inom verksamheten.

Att förstå medarbetarnas attityder kan göras på olika sätt. Dels genom digitala undersökningar som visar vägen för verksamheten samt gemensamma workshops som bygger upp team i verksamheten samt synliggör företagets kärnvärden på ett tydligt sätt.

Hittar företaget även en god kombinationen av både databaserade undersökningar, möten som involverar medarbetarna och ett sätt att behandla företagets kärnvärden på ett bra sätt – så kommer engagemanget öka och verksamhetens identitet att växa fram.

Vill du veta hur ni kan bygga en bättre identitet genom en workshop i kärnvärden? Kontakta oss så berättar vi mer!