Möteskultur
Vad är möteskultur?
Möteskultur är en kombination av hur våra möten bedrivs (mötesstruktur) och vilka möten som ordnas inom företag (mötesstrategi). En god möteskultur definieras oftast av ledningen och så småningom chefer, ledare och projektledare. En god möteskultur är ett fantastiskt verktyg för att spara tid, säkerställa att vi arbetar med rätt saker, och framförallt inte spenderar tid på onödiga möten.

Vad är behovet av en god möteskultur på företaget?
Kort och gott uppstår behovet av en god möteskultur när era möten börjar ifrågasättas. Ni börjar fundera över syftet med alla möten, vad ni vill att de ska resultera i och hur de hänger ihop. Med strukturerade och genomtänkta möten ökar effektiviteten och tid sparas i verksamheten. För att förbättra möteskulturen på arbetsplatsen måste ni först ifrågasätta varför era möten finns, vad de ska resultera i och vilka som deltar vid träffarna. Att ha rätt sorts möten, agenda och deltagare är avgörande för en god möteskultur. Dessutom ska deltagarna prata om rätt saker, ordna möten vid rätt tid och plats.
Varför är en god möteskultur så viktig?
Studier visar att 25 procent av ett företags totala arbetstid spenderas i möten. Det är värdefull tid som hade kunnat läggas på andra arbetsuppgifter.
En god möteskultur handlar därmed om att skapa möjligheter snarare än måsten i arbetsprocesserna. En god möteskultur symboliseras av att tiden tillbringas effektivt. Genom att ifrågasätta ditt företags möteskultur kan förbättringar göras som utvecklar verksamheten framåt.


Hur kan jag arbeta med vår möteskultur på företaget?
Att arbeta med möteskulturen går ut på att först formulera en god mötesstrategi, och sedan ta fram ett ramverk för hur en god struktur ska upprätthållas vid möten. Att formulera strategin på ett papper är dessvärre den lätta delen, men att få ut och implementera den i företaget är ofta det mer krävande arbetet. Bästa sättet att göra detta är att involvera medarbetarna och få med dem på resan.
Tips på vägen till en god möteskultur:
Här kommer några tips för att bygga en god mötesstruktur:
- En check-in övning: ett bra knep för att höja mental närvaro och energi i ett möte. Att låta alla deltagare ”checka in” resulterar i att tankar och känslor, som riskerar störa den inre dialogen och göra det svårare att fokusera, ventileras och tas hand om på en gång.
- Upprepa syftet med mötet: När vi håller möten är deltagarna mentalt inne i egen agenda, därför är det bättre ju fortare ni kan ställa om till ett gemensamt mötesfokus. Detta uppnås genom att säkerställa att alla delar uppfattningen om var fokus ligger. Klargör syftet med mötet när ni startar nästa möte.
- Ta en paus och samla upp: tappar ni lätt tråden? Ett bra tips kan vara att stanna upp under mötets gång för att sammanfatta era diskussioner. Genom att stämma av om ni är på rätt spår i mötet gör det enklare att hitta tillbaka till fokus.
Hur går en workshop i möteskultur till på KP?
Möteskultur är en rolig, inspirerande och innehållsrik workshop som är framtagen av Kunskapspartner i syfte att utveckla verksamheters arbetsstrukturer. I workshopen kommer ni arbeta aktivt med mötesstrategi och mötesstruktur. Workshopen leds av våra konsulter och innehåller följande delar och frågeställningar:
- Hur förbereder vi våra möten på bästa sätt?
- Hur genomför vi bra möten?
- Hur följer vi upp våra möten?
- Hur ska vi som ledare få ut så mycket som möjligt av mötet?
På Kunskapspartner hjälper vi till att facilitera processen, involvera era kollegor och därmed förmedla möteskulturen på ett strukturerat sätt. När er möteskultur, mötesstrategi och mötesstruktur är i samklang kommer den verkliga nyttan att synas, och hela företaget kommer må bättre.
Vilka resultat kan vi förvänta oss av en workshop i möteskultur?

Förbättrad effektivitet med tydlighet kring syfte och diskussionspunkter.

Praktisk insikt i hur viktig kommunikation är på arbetsplatsen.

Förbättrad kommunikation med tydlighet i roller och ansvarsområden.
Är ni intresserade av att höra mer om hur ert team kan arbeta med möteskultur, eller vill ni boka in en workshop? Tveka inte att höra av er till oss!
- Affärsmannaskap
- Balanced scorecard
- Business model canvas
- Digital scorecard
- DISC-analys
- Feedback
- Högpresterande team
- Kärnvärden och värdeord
- Kundprofil och personas
- Kundresa
- Leanspelet
- Måldefinition och målstyrning
- Marknadssegmentering
- Möteskultur
- Processkartläggning
- Strategisk agenda
- Value proposition canvas
- Värdebaserad prissättning
Kunskapspartner AB
Strategi, struktur och styrning för att rusta din verksamhet för framgång!
IDEON Science Park, Scheelevägen 17, 223 63 Lund